Duvel 8.5% alc.

Bron: Wikipedia.org

Duvel

Duvel 8.5% alc.

Duvel is een Belgisch blond speciaalbier. Het heeft een hoge gisting en wordt nog eens hergist op fles.

Het alcoholpercentage bedraagt 8,5%.

Duvel wordt gedronken uit een tulpvormig glas, waar onderin een gravering van een D in het glas gekrast is om ervoor te zorgen dat het bier parelt.
Tot 1926 kwam dit bier op de markt onder de naam Victory Ale, naar de Engelse ales. De originele Duvel was een donker bier. In 1967 gooide men het roer om en werd het recept aangepast. De eerste "zware blonde" werd op de markt gebracht en kreeg meteen een nieuw tulpvormig glas. Zowel het bier als het glas werden een trendsetter einde jaren zestig, begin jaren zeventig. Het glas werd een icoon en een verzamelobject.

Duvel wordt met niet bijzonder veel meer gerst gebrouwen dan een gewone pils maar voor de hergisting op fles wordt nog suiker en gist toegevoegd. Daardoor behoudt het bier de helderheid van een pils maar verkrijgt het een aanzienlijk hoger alcoholgehalte. Het unieke karakter van een Duvel wordt enerzijds verkregen door het recept maar ook door de gebruikte giststammen. De unieke giststam van Duvel kent zijn oorsprong in Schotland.

Er is ook een variant van dit bier op de markt: de zogenaamde "Groene Duvel". Deze variant is niet hergist in de fles en dus gefilterd, wordt verkocht in 25cl flesjes en het alcoholpercentage bedraagt 7%. Het bekende rode Duvel logo is hier in het groen aangebracht. Dit bier is hoofdzakelijk te krijgen in cafés die aangesloten zijn bij brouwerij Duvel Moortgat.

De brouwerij Duvel Moortgat, gelegen te Breendonk (Puurs), brouwt nog verschillende andere bieren, zoals het abdijbier Maredsous (sinds 1963), het premium bier Vedett en de luxepils Bel Pils.
Duvel Moortgat is genoteerd op Euronext, de Brusselse beurs.

Duvel heeft een licht, fruitig-droog aroma dat volgens kenners als Michael Jackson doet denken aan Poire William in zijn bouquet en palet. Dit aroma komt onder meer voort uit het gebruik van de fijnste hoppen. Zijn droge en toch licht alcoholzoete smaak maakt het tot een aangename dorstlesser, met een uitgesproken hopkarakter. Het evenwicht tussen een fijn aroma en een subtiele bitterkracht geven dit bier een unieke plaats in de rijke Belgische biertraditie.

Duvel laat zich dan ook niet in een hokje vangen en is de perfecte begeleider voor aperitief, digestief en elke andere gelegenheid. Duvel heeft 8,5 % alcohol.

Voor meer informatie, kijk op: Website Duvel